Peuter- en Kleuterturnen

Tijdens de lessen peuter-en kleuterturnen kunnen de kindjes op een speelse wijze kennis maken met turnen/bewegen. Spelenderwijs laten we de kinderen ontdekken om plezier te beleven in het sporten/bewegen. Ze krijgen de kans om op een leuke en kwaliteitsvolle manier te bewegen, waarbij ze gaan ontdekken, openbloeien en zelfvertrouwen ontwikkelen. Dit is namelijk een belangrijke factor om de motorische ontwikkeling van een kind te stimuleren en verbeteren. 

Met het kleuterprogramma ‘Kidies’ en ‘Multimove’ gaan wij als club gevarieerde lessen bieden. Zo wordt evenwicht, coördinatie, lenigheid, zelfvertrouwen, oog-hand-coördinatie enz. opgenomen in de lessen.

PEUTERS

Ben je 18 maanden en kan je al lopen? Dan ben je samen met je mama of papa bij ons welkom tot de leeftijd van 2,5 jaar! Wanneer je kind de leeftijd van 2,5 jaar bereikt heeft, stap je over naar de kleutergroep (instap/1ste kleuterklas). Er wordt na elke schoolvakantie (herfst, kerst, krokus en pasen) doorgeschoven. 

Elke peuter komt samen met mama of papa op een leuke manier sporten en beleeft op deze manier een uurtje quality time met zijn/haar kind. Bij al de opgestelde stationnetjes mogen de peuters hun eigen bewegingsantwoorden verzinnen en uitproberen. Zo proberen we tijdens de lessen te lopen, rollen, springen, dansen, draaien en nog veel meer. De begeleiders zorgen voor de veiligheid maar laat het kind vrij bewegen en ontdekken. De les wordt steeds beëindigd met een gezamenlijk dansje zodat we weer rustig en ontspannen naar huis kunnen gaan.

KLEUTERS

Onze kleuters zijn verdeeld in 3 groepen die telkens apart turnen:

  • Instap/1ste kleuterklas (45 minuten)
  • 2de kleuterklas (60 minuten)
  • 3de kleuterklas (60 minuten)

Voor de eerste 2 groepen wordt er een bewegingsomloop opgesteld door de trainers waar er voor de kleuters in kleine groepjes de basisbewegingen van het turnen worden aangeboden. Er wordt vooral geoefend op de coördinatie en behendigheid en door leuke speelse oefeningen krijgen deze ukkies meer besef van hun eigen lichaam.
Voor we aan de les beginnen wordt er gezamenlijk opgewarmd om onze spieren los te maken. We maken een treintje per klein groepje, we gaan naar ons stationnetje en we vliegen er in. Om de 10 minuten gaan we terug in ons treintje naar een volgende opstelling. Op het einde van de les spelen we nog een spelletje of leven we ons nog even uit op de muziek. De kleuters van de 2de kleuterklas ruimen al het materiaal op zodat de 3de kleuterklas in een lege zaal kan starten.

Onze grotere kleuters werken al meer naar de juiste techniek. Ze krijgen hier een leuke maar degelijke opleiding die hen voorbereidt voor de Artistieke Gymnastiek van de volgende jaren. Voor deze jonge ploeg blijft het natuurlijk een speels en ontspannen uurtje, terwijl elke oefening of spel bij hen toch de nodige behendigheid aankweekt. We werken met max. 10 kleuters in een groepje en werken vooral op de basisbewegingen die we nodig hebben in onze verdere turncarrière. We beginnen ook met een opwarming, daarna gaan we naar de verschillende toestellen. In deze lessen staan lichaams- en spanningsscholing centraal. In de maand april-mei komen de trainers van de wedstrijdploegen een kijkje nemen in deze groep om eventueel turntalent al vroeg te ontdekken.

Uurrooster 2024 - 2025

Groep # uren / week Leeftijd Waar Wanneer
Peuters 1 peuters vanaf 18 maand Gymhal za 8:30 – 9:15
1ste kleuterklas 1 1ste kleuterklas & instapklas Gymhal za 9:30 – 10:30
2de kleuterklas 1 2de kleuterklas Gymhal za 10:30 – 11:30
3de kleuterklas 1 3de kleuterklas Gymhal za 11:45 – 12:45